SEJLREGLEMENT
Sejlreglement for Wayfarerjoller
Sidst ændret Nov. 2009.
Disse regler gælder for sejlads i Vikingerne Vedbæk Søspejdergruppes wayfarerjoller.
- Ingen må tvinges ud i gruppens fartøjer.
- Spejdere/jungmænd skal kunne svømme 200 m, skal deltage i kæntreprøve med wayfarerjolle og og skal væære fortrolig med ophold i vandet iført redningsvest.
- Man skal altid have DVN- eller CE-mærket redningsvest med fløjte på under sejlads. Vesten skal være lukket og skridtremmene fastspændt. I særlige tilfælde kan en sejladsansvarlig dispensere fra kravet om at bære redningsvest. Selvoppustelig redningsvest må kun anvendes af personer over 18 år.
- Der skal altid indhentes tilladelse til sejlads hos en sejladsansvarlig. Her aftales sejlområdet og bemandingen. Hvis ikke andet aftales, er sejlområdet for en 2. grads bådfører:
- mod nord: "Porten" mellem Rungsted og Vedbæk
- mod syd: Lokeshøj (stranden ud for Enrumvej)
- fra land: én sømil
- Vedbæk havn skal altid være i sigte.
- Ved sejlads i vindstyrker over 8 m/s skal en 2. grads bådfører have tilladelse af en tilstedeværende sejladsansvarlig.
- Bådføreren er ansvarlig for at sejljournalen udfyldes omhyggeligt både før og efter sejlads. Sejljournalen: skal indeholde nøjagtige oplysninger for hvert enkelt fartøj om hvornår der sejles ud, hvem der er om bord, hvor man sejler, hvem der har givet evt. tilladelse og tidspunkt for forventet hjemkomst. Alle om bord skal vide, hvem der i sejljournalen står anført som bådfører.
- Før sejladsen skal bådføreren kontrollere at båden er ordentligt udrustet og i forsvarlig stand. Under sejlads skal sejl (herunder fok), ror, rorpind, årer, pøs, anker og sikkerhedsspand altid medbringes og være forsvarligt fastgjort. Fartøjerne må kun betrædes med egnet fodtøj (såsom gummisko eller sejlerstøvler) eller bare tæer.
- Udover kortvarige ophold må der kun gøres landgang eller anløb af bro, hvis målet i forvejen er skrevet i sejljournalen.
- I vindstille må der bades uden særlig tilladelse; der skal bades med redningsvest, mindst én person skal være om bord og sejlene skal være nede.
- Efter sejlads grejes fartøjet op og rengøres. Løst grej anbringes på plads i grejhuset, i bådens skab.
- Ved ture af flere dages varighed skal der altid være en kontaktperson i land, som kender sejlrute, forventede afgangs- og ankomsttidspunkter og hvem der deltager. Målet for turen, hvem der har givet tilladelsen og hvem der er kontaktperson skal skrives i sejljournalen.
- Ved sejlads uden for 1. grads normale sejlområde skal bådføreren eller et andet besætningsmedlem, der har 2. grads bådførerprøve, bære en pose med nødpencils. I svag vind eller hvis flere både sejler sammen kan posen opbevares i cockpittet i sikkerhedsspanden.
- Sejlads før 1. juni og efter skolernes efterårsferie må kun ske når to eller flere af gruppens fartøjer sejler samlet, under stabile rolige vindforhold med vindstyrker under 8 m/s og under hensyn til vejrmeldingen. Der kan dispenseres fra kravet om antallet af både.
- Man kan af en sejladsansvarlig få lov til at bruge gruppens surfbræt og lignende udstyr.
- Specielt for bådførere af 1. grad:
En 1. grads bådfører må sejle uden forudgående tilladelse, hvis nedenstående regler for sejlområde, bemanding, vindstyrke og tidspunkt er overholdt.- Sejlområdet for 1. grads bådførere er:
- mod nord: Rungsted havn
- mod syd: Strandmøllen
- fra land: Den østligste kapsejladsbøje ved Vedbæk (1 1/2 sømil)
- Der må kun sejles i vindstyrker under 10 m/s.
- Der må kun sejles mellem solopgang og solnedgang.
- Sejlområdet for 1. grads bådførere er:
- Jollen må højst bemandes med 6 personer og mindst med en 1. grads bådfører og en 2. grads bådfører. Hvis flere wayfarerjoller/X-79/følgebåd sejler samlet dog med mindst 1. grads bådfører og en forgast.
- Selv om du er 1. grads bådfører, skal du have tilladelse fra en sejladsansvarlig til:
a) Sejlads med juniorer eller med gæster under 15 år.
b) Badning fra joller på søen. I vindstille må der dog bades uden tilladelse, der skal bades med redningsvest, der skal mindst være en person om bord og sejlene skal være nede.
c) Ture af flere dages varighed. - Udlån af både, dispensationer, karantæne mv.
a) Gruppens wayfarerjoller kan udlånes til personer over 18 år, herunder vikingegilder. Ved udlån gælder sejlreglementet ikke, men vilkårene for udlån aftales konkret. Låneren har ansvar for at båden sejles og behandles forsvarligt.
b) En sejladsansvarlig kan til enhver tid indføre yderligere regler. Gruppestyrelsesformanden/gruppelederen og en sejladsansvarlig kan i fællesskab dispensere fra sejlreglemmentets bestemmelser.
c) Tilladelser og dispensationer, der omtales i reglementet, gives af en sejladsansvarlig. Sejladsansvarlige er gruppens ledere over 18 år samt evt. andre personer, der af gruppestyrelsen er godkendte som sejladsansvarlige. En sejladsansvarlig kan kun give tilladelser/dispensationer, hvis han/hun har fornødent kendskab til den pågældende bådfører og besætning.
d) Ved overtrædelse af sejlreglementet kan såvel bådfører som besætning tildeles karantæne af en ansvarlig leder. I den forbindelse skal gruppestyrelsen orienteres.
Sejlreglement for Optimistjoller og motorjoller
Sidst ændret Juni 2008.
Disse regler gælder for sejlads i Vikingerne Vedbæk Søspejdergruppes optimistjoller og motorjoller.
- Ingen må tvinges ud i gruppens fartøjer.
- Juniorer skal kunne svømme 200 m, skal deltage i kæntreprøve med optimistjolle og og skal væære fortrolig med ophold i vandet iført redningsvest.
- DVN- eller CE-mærket redningsvest med fløjte skal altid bæres under sejlads. Vesten skal være lukket og skridtremmene fastspændt. Selvoppustelig redningsvest må kun anvendes af personer over 18 år.
- Man skal altid have tilladelse til sejlads hos en sejladsansvarlig. Her aftales sejlområdet. Tilladelse skal gives af en tilstedeværende sejladsansvarlig,
- hvis spejderen ikke har forgastprøven,
- hvis det er før d. 1. juni eller efter efterårsferien,
- eller hvis det blæser over 5 m/s.
- Ved al sejlads med juniorer i optimistjoller skal der være en sejladsansvarlig tilstede.
- Hvis ikke andet er aftalt er sejladsområdet:
- mod nord: nordenden af Vedbæk nordstrand
- mod syd: det første hus, syd for havnen
- fra land: 1/2 sømil Vedbæk havn skal altid være i sigte.
- Optimistjollen må højest bemandes med 2 personer.
- Optimistjoller sejlet af juniorer skal være i følgeskab med en følgebåd, der til stadighed skal kunne prajes fra optimisten.
- Der må kun bades efter tilladelse fra en sejladsansvarlig. Man skal have redningsvest på, hvis man bader fra optimistjoller.
- Den sejladsansvarlige eller bådføreren er ansvarlig for at sejljournalen udfyldes omhyggeligt både før og efter sejlads. Sejljournalen skal indeholde nøjagtige oplysninger for hvert enkelt fartøj om hvornår der sejles ud, hvem der er om bord, hvor man sejler, hvem der har givet tilladelse og tidspunkt for forventet hjemkomst. For sejlads med juniorer i optimistjoller kan der laves en samlet liste.
- Før sejladsen skal det kontrolleres, at båden er ordentligt udrustet og i -forsvarlig stand. Der skal altid medbringes pøs om bord, som skal være forsvarligt fastgjort. For sejlads med juniorer i optimistjoller påhviler ansvaret lederen.
- Fartøjerne må kun betrædes med egnet fodtøj (såsom gummisko eller sejlerstøvler) eller bare tæer.
- Efter sejlads grejes fartøjet op og rengøres. Løst grej anbringes på plads i grejhuset.
- Ved sejlads i en af gruppens motorjoller gælder:
- der skal altid indhentes tilladelse hos en sejladsansvarlig til andet brug end sejlads med gruppens optimistjoller.
- føreren skal have aflagt bådførerprøve for motorjoller.
- der skal altid medbringes padler, anker, pøs, førstehjælpskasse, nødraketter og reservebrændstof.
- ved sejlads uden for I. grads sejlområde skal bådføreren altid bære en pose med nødpencils. I svag vind og når flere både sejler sammen kan raketterne opbevares i cockpittet i en sikkerhedsspand, der er fastgjort til båden.
- reglerne om badning, sejladsområde, vindstyrker og sejlads om natten er de samme som for wayfarerjoller.
- Udlån af både, dispensationer, karantæne mv.
- Gruppens fartøjer kan udlånes til personer over 18 år, herunder vikingegilder. Ved udlån gælder sejlreglementet ikke, men vilkårene for udlån aftales konkret. Låneren har ansvar for at båden sejles og behandles forsvarligt.
- En sejladsansvarlig kan til enhver tid indføre yderligere regler. Gruppestyrelsesformanden/gruppelederen og en sejladsansvarlig kan i fællesskab dispensere fra sejlreglemmentets bestemmelser.
- Tilladelser og dispensationer, der omtales i reglementet, gives af en sejladsansvarlig. Sejladsansvarlige er gruppens ledere over 18 år samt evt. andre personer, der af gruppestyrelsen er godkendte som sejladsansvarlige. En sejladsansvarlig kan kun give tilladelser/dispensationer, hvis han/hun har fornødent kendskab til den pågældende bådfører og besætning.
- Ved overtrædelse af sejlreglementet kan såvel bådfører som besætning tildeles karantæne af en ansvarlig leder. I den forbindelse skal gruppestyrelsen orienteres.
Sejlreglement for Karpen
Sidst ændret Maj 2016.
Disse regler gælder for sejlads i Vikingerne Vedbæk Søspejdergruppes Scancap 99.
- Ingen må tvinges ud i gruppens fartøjer.
- Spejdere og jungmænd skal kunne svømme 200 m og skal være fortrolig med ophold i vandet iført redningsvest.
- DVN- eller CE-mærket redningsvest med fløjte skal altid medbringes under sejlads og bæres ved ophold i cockpit eller på dæk. Bådføreren kan give tilladelse til at der sejles uden vest i vindstyrker under 5 m/s. Personer over 18 år kan anvende sejlervest i stedet for redningsvest. Selvoppustelig redningsvest må kun anvendes af personer over 18 år.
- Bådføreren skal have aflagt bådførerprøve for Scancap 99'eren. Det er bådførerens ansvar, at fartøjet er forsvarligt bemandet.
- Ved sejlads med juniorer eller med gæster under 15 år skal der altid indhentes tilladelse fra klanlederen.
- Bådføreren er ansvarlig for at sejljournalen udfyldes omhygge ligt både før og efter sejlads. Sejljournalen skal altid indeholde nøjagtige oplysninger om hvornår der sejles-ud, hvem der er om bord, hvor man sejler hen/hvad sejladsområdet er, hvem der har givet evt. tilladelse og forventet hjemkomst. Før sejladsen skal alle om bord vide, hvem der i sejljournalen star anført som bådfører. Udover sejljournalen på land skal der være en logbog om bord, som skal udfyldes mindst en gang pr. sejlads eller dag.
- Før sejladsen skal bådføreren kontrollere, at båden er ordent ligt udrustet og i forsvarlig stand.
- Fartøjerne må kun betrædes med egnet fodtøj (såsom gummi sko eller sejlerstøvler) eller bare tæer.
- Man skal have tilladelse for at bade fra Scancap 99 på søen. I vindstille må der dog bades uden tilladelse; der skal bades med vest, der skal mindst være en person om bord og sejlene skal være nede.
- Efter sejlads grejes fartøjet op og rengøres.
- Ture af flere dages varighed kan kun foretages efter tilladelse fra en sejladsansvarlig. Der skal altid være en kontaktperson i land, som er bekendt med sejlrute, forventede afgangs- og ankomsttidspunkter og hvem der deltager. Målet for turen, hvem der har givet tilladelsen og hvem der er kontaktperson skal altid anføres i sejljournalen på land.
- Ved sejlads i vindstyrker over 10 m/s skal der altid indhentes tilladelse fra klanlederen.
- Ved sejlads skal det sikkerhedsudstyr, som er opført på en særlig liste, være om bord, herunder: anker, 2 spande, nødspand med nødraketter, lommelygte og førstehjælpskasse, livline, kasteline, MOB-bøje, tågehorn, ildslukker, boltsaks, fok.
- Ved ture til udlandet, udover Sverige, skal føreren, have duelighedsbevis med.
- Udlån, dispensationer, karantæne mv.:
- Der skal altid være en fartøjsfører ombord med bevis til karpen, samt en forgast, som skal være spejder med sejlerfaring.
- Når det ikke drejer sig om klansejlads, skal man altid spørge klanlederen om lov til at låne Karpen. Klanlederen kan fx sige nej hvis han synes vejret er uforsvarligt at sejle i, ellers hvis pkt. 1 ikke er opfyldt.
- Man skal altid udfylde sejljournalen inden man sejler.
- Alkoholreglerne for at pågældende land skal overholdes. Sverige har nul tolerace.
- Ved overtrædelse af sejlreglementet kan såvel bådfører som besætning tildeles karantæne af en ansvarlig leder. I den forbindelse skal gruppestyrelsen orienteres.